5 Mayıs 2011 Perşembe

Epilepsi

Epilepsi

Nöbet

Beyindeki anormal elektriksel aktivitenin aşırılığı ile ortaya çıkan kısa süreli nörolojik yakınmaların görüldüğü dönemdir. Tipik olarak nöbet saniyeler veya bir kaç dakika kadar sürebilir.

Epilepsi

Epilepsi tekrarlayan nöbetlere vereilen isimdir.

Senkop

Beyinin geçici olarak, kısa süreli tüm kan dolaşımının azaldığı veya durduğu ani gelişen ve müdahale yapılmaksızın kendiliğinden tam düzelme ile seyreden bilinç bozukluğudur. Epileptik nöbetten ayırd edilmesi gerekir.


Epilepsi tipleri

  1. Jeneralize nöbetler
Anormal elektriksel aktivite beynin önemli bir kısmını veya tamamını etkiler. Bütün vucudu ilgilendirne genel bir tutulum söz konusudur. Değişik tipleri vardır;
    • Tonik – klonik nöbetler
    • Absans nöbetleri
    • Miyoklonik nöbetler
    • Tonik nöbetler
    • Atonik nöbetler
  1. Parsiyel nöbetler
Beynin bir kısmında sınırlı kalan anormal elektriksel deşarjların neden olduğu nöbet tipleridir.
    • Basit parsiyel nöbet
    • Kompleks parsiyel nöbet
Bazen parsiyel nöbetler jeneralize nöbete dönüşebilir. Bu duruma sekonder  jeneralize nöbet denir.

Epilepsi nedeni bilinen (semptomatik epilepsi) ve bilinmeyen (idiyopatik) olarak da sınıflandırılabilir.

Nöbetleri tetikleyen belirgin bir neden genellikle tespit edilemez.  Bazı hastalar nöbetlerin tetikleyen özel durumları tespit edebilirler. Bunlar nöbetlerin nedeni değil ancak tetikleyici sebebi olabilir. Nöbetler stres, kaygı bozukluğu, ilaçlar, uykusuzluk, yorgunluk, düzensiz beslenme, açlık, aşırı alkol veya madde bağımlılığı, elektronik oyunlardaki gibi hızlı yanıp sönen ışıklar, ateşlenmeye neden olan enfeksiyöz hastalıklar nöbetlerin oluşmasını kolaylaştırabilir.

Olası nöbetiniz varsa acil olarak nöroloji doktoruna gitmenizde yarar vardır. Nöbetlerinizin farkında olmayabileceğiniz için, yanınızda nöbetinizi gören birisinin tanıklığı tanı konusunda yararlı bilgiler sağlayacaktır. Kesin tanı sağlayan tetkik olmamakla beraber beyin görüntüleme çalışmaları, elektroensefalografi ve bazı kan tetkikleri yardımcı tanısal araçlardır.

Tedavi

İlaçlar, cerrahi, vagal sinir uyarımı, ketojenik diyet (özellikle çocukluk çağının dirençl öbetlerinde) tedavi seçenekleridir. Epilepsi tipine bağlı olarak tedavideki başarı oranı değişiklik gösterir. Eğer altta yatan bir neden yoksa ilaç tedavisi ile sonuç alma olasılığı yüksektir.  Ancak altta yatan bir neden varsa tedavi oldukça güçtür. Epilepsi hastaları hayatlarını bazı kısıtlamalarla normal bireyler gibi sürdürebilirler. Araç kullanmanın belirli bir süre ksıtlanması gibi sayılabilir.

Nöroloji doktorlar tanı ve tedavi konusunda sizlere yardımcı olacaklardır.